Nuorisoseuran ensimmäinen oma talo ”Seurala”

Vihannin seurantalo Seurala
Vihannin Nuorisoseuran ensimmäinen oma toimitalo ”Seurala”, kuva on noin vuodelta 1930. Kuvan on Matti Junttila luovuttanut nuorisoseuralle vuonna 1985 seuran 90-vuotisjuhlien yhteydessä.

Vihannin Nuorisoseura on perustettu vuonna 1895. Ensimmäinen oma toimitalo ”Seurala” oli alkujaan Vihannin Maamiesseuran talo,  joka on rakennettu vuosina 1921-22. Nuorisoseuran kuukausikokouksessa 12. joulukuuta 1926 päätettiin talon ostamisesta kalustoineen maamiesseuralta 21 000 markan kauppahinnasta. Nuorisoseura toimi tässä talossa vuoteen 1934 saakka.

Nykyinen seurantalo ”Toukola”

Vihannin nuorisoseuralle valmistui vuonna 1950 aivan uusi seurantalo, joka nimettiin Toukolaksi.

Tämä nykyinen seurantalo on 2000-luvulla listattu kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi kohteeksi, mikä velvoittaa yhdistystä pitämään rakennuksesta hyvää huolta. Vuosikymmenten aikana rakennusta on peruskorjattu ja kunnostettu useaan otteeseen – vanhaa rakennustapaa kunnoittaen.

Kuluneina vuosina seurantalo on toiminut monenlaisten tapahtumien ja harrastetoiminnan pitopaikkana.

Elokuvien esittämispaikkana seurantalo toimi 1950-luvun alusta vuoteen 1964. Tuosta ajasta muistoksi on jäänyt hieno ja arvokas elokuvaprojektori.

Perinteisesti kansantanhut ovat kuulunut nuorisoseurojen toiminta-alueeseen. Näin oli myös Vihannin Ns:lla aina 1970-luvulle saakka, jolloin tanhukerhojen toiminta lakkasi.

Vihannin Nuorisoseuran Teatteri Toukola -harrastajateatteri toimi aktiivisesti 1980-90 -luvuilla ja järjesti lukuisia ensi-iltaesityksiä seurantalon näyttämöllä.

Tansseja seurantalolla on järjestetty vuodesta 1950 lähtien. Vilkkainta tanssitoiminta oli 60-luvulla, jolloin tansseja pidettiin jopa kaksi kertaa viikossa. Tanssitoiminnassa on sittemmin ollut vuosikymmenien tauko, mutta nyt tanssien pito on virinnyt uudelleen.

Nykyisin seurantalolla järjestetään mm.  myyjäis- ja messutapahtumia, jumppa- ja tanssipiirejä, lasten tapahtumia, kokouksia sekä yksityistilaisuuksia. Tavoitteena on, että seurantalon kodikkaasta tunnelmasta pääsisi nauttimaan mahdollisimman moni lähiseudun asukas.